Video overzicht

Video's

19-09-2024

Randvoorwaarden en misvattingen van intergenerationele armoedebestrijding

Sander van Lanen (Universitair docent stedelijke armoede & ongelijkheid, Rijksuniversiteit Groningen) en Erik Meij (onderzoeker op het gebied van (generatie)armoede, CMO STAMM & Rijksuniversiteit Groningen) nemen je mee in de cruciale randvoorwaarden voor effectieve armoedebestrijding, als ook de misvattingen die ons begrip van armoede als fenomeen, en daarmee de bestrijding van armoede, in de weg staan.

Lees meer
08-07-2024

Goede zorg en ondersteuning van professionals in kleinschaligheid

Anja Holwerda (Senior onderzoeker/projectleider Kenniswerkplaats Jeugd Friesland), Ellen van Emmerik (leidinggevende, Parlan) & Suzan Terweij (inhoudelijk Directeur en GZ-psycholoog, Parlan) nemen je mee in wat het werken in kleinschaligheid vraagt van professionals, teams en organisaties: wat hebben professionals nodig om hun werk goed en met plezier te blijven doen én vol te kunnen houden en wat zijn de cruciale randvoorwaarden die goede zorg en ondersteuning van professionals mogelijk maken?

Lees meer
24-06-2024

Leefklimaat Vormgeven in Kleinschaligheid: Van Theorie naar Praktijk

Ymke Riemersma (Promovendus Orthopedagogiek, Rijksuniversiteit Groningen), Luuk Trommelen & Ellen van der Hulst (Opvoeder & Gedragswetenschapper Heppie (t)Huis), en Emma Schouten (Gedragswetenschapper Kleinschalige Voorzieningen Elker Jeugdhulp & Onderwijs), nemen je mee in de cruciale randvoorwaarden voor het normaliseren en voor het realiseren van een gezond en positief leefklimaat binnen kleinschalige woonvormen.

Lees meer
03-06-2024

Zoektocht naar een passende kleinschalige plek

Loraine Visscher (Universitair Docent Orthopedagogiek/Expertisecentrum Gezinnen met Meervoudige en Complexe Problemen, Rijksuniversiteit Groningen), Andrea Lagro en Ellen Loykens (het Regionaal Expertteam Groningen en het Jeugd Expertisenetwerk Noord-Nederland - JENN), nemen je mee in de cruciale randvoorwaarden voor het realiseren van een goede, duurzame match als een jeugdige niet meer thuis kan wonen en een passende kleinschalige plek zoekt.

Lees meer
05-03-2024

Mini-tutorial ‘Persoonlijke kracht – onmisbaar onderdeel van elke Verklarende Analyse’

Bij het maken van Verklarende Analyse worden verschillende onderliggende factoren die invloed hebben op het gedrag van kinderen en ouders/opvoeders in kaart gebracht. In deze mini-tutorial wordt ingegaan op PERSOONLIJKE KRACHT die een aanwijsbare rol kan spelen bij het afzwakken van de problematiek waardoor deze minder zwaar is dan hij had kunnen zijn. Benut de tips en tricks uit deze tutorial om de sterke eigenschappen van jeugdigen en ouders/opvoeders beter te leren (h)erkennen en deze expliciet te benoemen bij het maken van Verklarende Analyse!

Lees meer
06-02-2024

Mini-tutorial ‘Steun – onmisbare factor in elke Verklarende Analyse’

Bij het maken van Verklarende Analyse worden verschillende onderliggende factoren die invloed hebben op het gedrag van kinderen en ouders in kaart gebracht. In deze mini-tutorial wordt ingegaan op de 4 vormen van STEUN die ervoor kunnen zorgen dat de problematiek en zorgen niet nog groter zijn dan die hadden kunnen zijn. Benut de tips en tricks uit deze tutorial bij het maken van Verklarende Analyse om de aanwezige steun factoren zo concreet mogelijk in kaart te brengen!

Lees meer
21-11-2023

Samenwerken met het sociale netwerk van gezinnen met meervoudige en complexe problemen

Loraine Visscher (Universitair Docent Orthopedagogiek/Expertisecentrum Gezinnen met Meervoudige en Complexe Problemen, Rijksuniversiteit Groningen) en Nelly Heijs (directeur Community Support), nemen je mee in hoe je er écht voor kan zorgen dat er een duurzame samenwerking ontstaat met het sociaal netwerk van gezinnen met meervoudige en complexe problemen.

Lees meer
02-11-2023

De meerwaarde van trauma-informed care als organisatiebreed raamwerk

Anita van de Ven (supervisor en organisatiebegeleider LVSC) en Jessica Vervoort-Schel (orthopedagoog-generalist NVO / programmaleider Inhoud & Onderzoek / PhD kandidaat UvA), beiden werkzaam bij Koraal, nemen je mee in wat trauma-informed care (TIC) als organisatiebreed raamwerk inhoudt en wat kan organisatiebrede implementatie opleveren voor jeugdigen, gezinnen, hulpverleners, ondersteunende diensten, managers en directie.

Lees meer
02-10-2023

Boemerangbeleid: paradoxale denk- en handelingspatronen leren (h)erkennen en doorbreken

Sharon Stellaard (bestuurswetenschapper) staat stil bij de belangrijkste bevindingen uit haar haar proefschrift “Boemerangbeleid: Over aanhoudende tragiek in passend onderwijs- en jeugdzorgbeleid”.

Lees meer
12-06-2023

Het effectief beschermen van kinderen als het thuis onveilig is

Majone Steketee (wetenschappelijk directeur bij Verwey-Jonker Instituut) neemt je mee in wat het voor kinderen betekent als zij opgroeien in een gezin waar het onveilig is en hoe de hulpverleners deze kinderen beter en effectief kunnen beschermen.

Lees meer
12-04-2023

Seksuele gezondheid van kinderen in gezinnen met meervoudige en complexe problematiek

Liesbeth Blommert (orthopedagoog generalist, i.o. seksuoloog NVVS, ‘s Heeren Loo Noordwijk) neemt je mee in hoe de hulpverleners de seksuele gezondheid van gezinsleden op een pro-actieve en positieve wijze kunnen ondersteunen.

Lees meer
15-02-2023

Integraal werken bij gezinnen met meervoudige en complexe problemen

Marcel van Eck (docent-onderzoeker masteropleiding Innovatie voor Zorg en Welzijn Hogeschool Utrecht / Academische Werkplaats Sociaal Werk, Tranzo Tilburg University) neemt je vanuit een gelaagd perspectief mee in de betekenis van het integraal werken bij gezinnen met meervoudige en complexe problemen. Wat houdt het precies in? Wat is nodig op niveaus van uitvoering, organisatie en de samenleving om tijdig, effectief en duurzaam te kunnen helpen?

Lees meer