Nieuws

Bijdrage Kenniswerkplaats aan congressen, werkconferenties & symposia

13-12-2024

Kenniswerkplaats Jeugd Friesland op de werkconferentie “KBL, dat doen wij”

Op 12 december 2024 jl. waren we bij de werkconferentie “KBL, dat doen wij” van de landelijke netwerkorganisatie Kwaliteit en Blijvend Leren. Vanuit een inspirerend programma gingen ruim 130 betrokkenen vanuit het jeugdveld samen actief aan de slag om de leeragenda KBL verder aan te scherpen: waar kunnen we de komende jaren concreet en slagvaardig in worden?

De Kenniswerkplaats Jeugd Friesland was er bij en verzorgde samen met collega’s van BOEG en Leonieke Boendermaker een sessie ‘Verklarend analyseren goed implementeren’ over hoe je verklarend analyseren effectief kunt implementeren in de jeugdhulp. In de sessie hebben wij o.a. stil gestaan bij de ideeën van de deelnemers over de kernelementen van verklarend analyseren, de activiteiten die daaronder vallen, hóe je deze uitvoert en wanneer doe je het eigenlijk goed. Vervolgens hebben wij kritisch gereflecteerd op de implementatiefases waarin verklarend analyseren zich bevindt in verschillende organisaties/ contexten. Er kwam een mooi gesprek op gang over de ervaren dilemma’sbelemmeringen, als ook de aanwezige bevorderende factoren, concrete strategieën en interventies voor het goed borgen van het verklarend analyseren in de dagelijkse praktijk. De bijeenkomst werd afgesloten met reflectie op wat de opgedane inzichten betekenen i.h.k.v. de actuele landelijke ontwikkelingen rondom dit thema. Deelnemers werden uitgedaagd om na te denken wat ze kunnen bijdragen aan het samen leren om te voorkomen dat het wiel steeds opnieuw uitgevonden wordt en de organisaties en professionals door de bomen het bos niet meer zien. Wat is daar concreet voor nodig? Van wie? Voor wie? Waar heb je zelf invloed op vanuit je eigen rol/positie?

Bekijk HIER de presentatie van deze sessie.

Kenniswerkplaats Jeugd Friesland op de Voor de Jeugd Dag

Op 30 september 2024 jl. waren we bij de Voor de Jeugd Dag. Op deze dag ontmoetten kinderen en jongeren, ouders, jeugdprofessionals, organisaties en gemeenten elkaar om te laten zien wat hen bezighoudt en inspireert. De Kenniswerkplaats Jeugd Friesland was er bij en verzorgde een sessie ‘Gluren bij …’ over samenwerken met het sociaal netwerk. Het sociaal netwerk van gezinnen met meervoudige en complexe problemen wordt weinig betrokken bij hulp, terwijl gezinnen zelf dit wel belangrijk vinden. Samenwerken met het netwerk vergroot de kans op positief en duurzaam resultaat van hulp. Professionals ervaren echter verschillende dilemma’s. In de sessie kwamen verschillende barrières aan de orde en kregen professionals concrete handvatten voor succesvolle samenwerking met het netwerk van gezinnen. Ook deelden we wat volgens jongeren en ouders nodig en helpend is om dit te realiseren.

Bekijk HIER de presentatie van deze sessie.

Voor een terugblik op de Voor de Jeugd Dag, klik HIER

Voor meer informatie en praktische tools over samenwerken met het sociaal netwerk, klik HIER

Kenniswerkplaats Jeugd Friesland op congres Jeugd in Onderzoek

Op 26 september 2024 jl. vond Jeugd in Onderzoek plaats, de ontmoetingsplek voor jeugdprofessionals, beleidsmedewerkers, onderzoekers en schoolprofessionals en bestuurders om kennis en ervaringen uit te wisselen met als doel betere ondersteuning aan jeugd en ouders te bewerken. We kijken terug op een mooie dag in ‘s-Hertogenbosch waar het thema ‘Bestaanszekerheid voor elk gezin: een collectieve opgave’ centraal stond. De Kenniswerkplaats verzorgde hier een workshop over Samen leren en verbeteren in de samenwerking van onderwijs en zorg’.

Om de samenwerking tussen onderwijs en (jeugd)zorg te versterken, komen in de praktijk verschillende initiatieven tot stand. Met als doel het realiseren van betere en soepelere verbinding tussen onderwijs- en zorgpartners, zodat de schoolloopbaan van kinderen en jongeren niet onnodig onderbroken wordt. De Kenniswerkplaats Jeugd Friesland ondersteunt partijen bij dit proces door het organiseren van leer(netwerk)bijeenkomsten met professionals, rondom zowel concrete casuïstiek als casus-overstijgende thema’s en vraagstukken. Een ontwerpgerichte benadering en een systematische reflectiemethodiek helpen om wederzijds begrip te bevorderen en inzicht te bieden in wat goed werkt en wat concrete aanknopingspunten zijn voor verbetering. In deze sessie hebben we geleerde lessen, werkzame elementen en handvaten gedeeld a.d.h.v. concrete praktijkvoorbeelden van samenwerking in de lerende omgeving. Daarnaast werden professionals uitgenodigd te reflecteren op hun eigen praktijk i.r.t. deze samenwerking.

Bekijk HIER de presentatie van deze sessie.