Bijeenkomsten

Webinar ‘Leefklimaat Vormgeven in Kleinschaligheid: Van Theorie naar Praktijk’

  • 24/06/2024
  • 16:00 - 17:00

Vraag jij je wel eens af hoe je (meer) kunt normaliseren in de residentiële jeugdhulp? Hoe je betekenisvolle relaties op kan bouwen? En welke praktische stappen je kunt nemen in je dagelijkse werk?

Hierover gaat het gratis online webinar met Ymke Riemersma, Promovendus Orthopedagogiek, Rijksuniversiteit Groningen, Luuk Trommelen & Ellen van der Hulst Opvoeder & Gedragswetenschapper Heppie (t)Huis, en Emma Schouten, Gedragswetenschapper Kleinschalige Voorzieningen Elker Jeugdhulp & Onderwijs.

In dit webinar richten we ons specifiek op het leefklimaat binnen kleinschalige woonvormen. De eerste onderzoeken zijn veelbelovend en laten zien dat kleinschaligheid meer mogelijkheden biedt voor het opbouwen van relaties tussen opvoeders en jeugdigen en nog andere voordelen met zich meebrengt. Het bieden van deze vorm van hulp is echter niet eenvoudig en eenduidig, en brengt in de dagelijkse praktijk dilemma’s mee.

In het 1e deel van het webinar neemt Ymke Riemersma ons mee in de resultaten van haar promotieonderzoek, waarbij ze de werkzame elementen van het leefklimaat in kleinschalige woonvormen belicht. Het 2e deel van het webinar gaat dieper in op de specifieke context en praktijkervaringen van twee kleinschalige voorzieningen: Heppie (t)Huis en (de kleinschalige vormen van) Elker Jeugdhulp & Onderwijs. In het 3e deel richten we ons op de praktische aspecten van het vormgeven van het leefklimaat in kleinschaligheid, waarbij we de werkzame elementen als leidraad zullen gebruiken. Hoe kun je een zo “normaal” en huiselijke omgeving concreet vormgeven? Wat betekent relationeel werken binnen een kleinschalige voorziening en hoe doe je dat met elkaar? Je krijgt tips en concrete handvatten die je direct kunt inzetten in je dagelijkse praktijk.

Tijdens het webinar is er ook ruimte voor vragen en discussie.

Het webinar wordt georganiseerd in samenwerking met het landelijk Consortium Kleinschaligheid in de Jeugdhulp en het Expertisecentrum Gezinnen met meervoudige en complexe problemen.

Voor meer informatie over het programma bekijk de uitnodiging.

Inschrijven    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van kracht.