Nieuws

Kwaliteitscriteria voor de verklarende analyse

10-03-2025

Ben jij op zoek naar HANDVATTEN en praktische HULPMIDDELEN om de KWALITEIT van de VERKLARENDE ANALYSE te WAARBORGEN, te VERBETEREN en te blijven REFLECTEREN en LEREN? Neem snel een kijkje! 💡 👇

Een gedragen verklarende analyse (VA) is een voorwaarde voor de best passende hulp, gezamenlijke besluitvorming over in te zetten interventies, gelijkwaardige samenwerking met jeugdigen en ouders/opvoeders en zorgvuldige onderbouwing van het plan van aanpak dat aansluit bij wensen en behoeften van jeugdigen en gezinnen.

Bij het werken met VA is het van belang dat de kwaliteit van de gemaakte analyse aan bepaalde eisen voldoet. Dankzij de groeiende aandacht voor en onderzoek naar dit thema hebben we steeds meer kennis over de cruciale randvoorwaarden en kwaliteitscriteria voor de VA. Om professionals te ondersteunen bij het werken met VA hebben wij, in nauwe samenwerking met Bureau PEERS en Karakter kinder- en jeugdpsychiatrie, de bestaande kennis over de kwaliteit van VA vertaald naar twee praktische hulpmiddelen:

WERKKAART KWALITEITSCRITERIA VOOR DE VERKLARENDE ANALYSE
REFLECTIE-INSTRUMENT KWALITEITSCRITERIA VOOR DE VERKLARENDE ANALYSE

Wat levert het gebruik van de werkkaart en het reflectie-instrument kwaliteitscriteria op?

De ontwikkelde tools sluiten aan bij de fasen van de hulpverleningscyclus en maken per fase inzichtelijk waar de professionals op moeten letten om een goede kwaliteit van gedragen VA te waarborgen. Deze hulpmiddelen bieden handvatten voor het werken met VA in de praktijk en ondersteunen professionals bij reflectie op het proces en/of de kwaliteit van gemaakte VA. Benut de werkkaart in combinatie met het reflectie-instrument tijdens trainingen VA, intervisie-, supervisie-, coaching on the job sessies of casuïstiekbesprekingen, als ook in direct contact met gezinnen.

De tools zijn uitdrukkelijk geen beoordelingsinstrumenten, maar hulpmiddelen om te reflecteren en voortdurend samen te leren en te verbeteren in de praktijk. Ga het gesprek aan over de ervaren successen en de eventuele uitdagingen en dilemma’s: wat valt op als jij de ontwikkelde hulpmiddelen inzet bij het maken van en het reflecteren op VA, wat betekenen de inzichten, waar sta jij/ waar staan wij (als team en/of organisatie) m.b.t. het werken met VA, wat gaat er goed, wanneer zijn we tevreden, wat willen we verbeteren en hoe gaan we dat aanpakken?

Deze tools zijn ontwikkeld i.h.k.v. ZonMw implementatieproject ‘Samen op weg naar een gedragen verklarende analyse: kennis meer toepasbaar maken voor de praktijk’.

Meer weten?

Voor meer informatie over de kwaliteitscriteria voor de verklarende analyse, bekijk de website van de Kenniswerkplaats Jeugd Friesland.

Heb je vragen, neem dan contact op met Alona Labun (coördinator Kenniswerkplaats Jeugd Friesland, labun.a@jeugdhulpfriesland.nl).