De praatplaat ‘De kracht van samenwerken met de mensen om je heen’ helpt professionals om regelmatig op hun ervaringen met de samenwerking met het sociale netwerk van gezinnen te reflecteren. Om zowel in direct contact met gezinnen als tijdens intervisie-, supervisie-, coaching sessies of casuïstiekbesprekingen stil te staan bij vragen, zoals ‘Weet ik welke mensen bij dit gezin betrokken zijn?’, ‘Betrek ik de mensen om dit gezin heen bij de hulp?’, ‘Werk ik echt samen met het sociale netwerk in de hulp aan dit gezin?’ en ‘Voelt dit gezin en het sociale netwerk zich daadwerkelijk gehoord, begrepen en betrokken?’.
Deze praatplaat is ontwikkeld in co-creatie met jeugdigen, ouders, professionals en onderzoekers i.h.k.v. een gezamenlijk ZonMw project van het Expertisecentrum GMCP Rijksuniversiteit Groningen (RuG), de Kenniswerkplaats Jeugd Friesland, Windesheim Lectoraat Jeugd, Jimmy’s Leeuwarden, C4Youth, Stjoer Friesland en Zorgbelang Groningen. In een aantal pizza-bijeenkomsten zijn ervaringen uitgewisseld met het betrekken van het sociale netwerk bij de hulp aan gezinnen: wat werkt goed, waar liggen de uitdagingen en wat kan helpen om tot gelijkwaardige samenwerking met het gezin en het netwerk te komen. De aangereikte ervaringskennis geeft, naast wetenschappelijke en praktijkkennis, inzicht in wat werkt in de samenwerking met het sociale netwerk van jongeren en gezinnen en welke bijdrage deze samenwerking kan leveren om de hulp passender, effectiever en efficiënter te maken. De opgehaalde inzichten zijn verbeeld in een praatplaat – een toegankelijke tool die professionals helpt op hun ervaringen en handelen te reflecteren om zich verder te ontwikkelen, om het sociale netwerk van jongeren en gezinnen meer te betrekken en op die manier nog beter aan te sluiten bij wat jeugdigen en gezinnen nodig hebben. Deze praatplaat biedt concrete handvatten en praktische tips om gelijkwaardige samenwerking met het gezin en de mensen om hun heen vorm te geven.
Om het gebruik van de praatplaat in de praktijk te ondersteunen hebben we een aantal reflectievragen opgesteld. Met deze reflectievragen kun je de praatplaat inzetten in gesprek met jongeren en ouders, met collega’s of t.b.v. zelfreflectie. Kijk eens (samen) naar één van de onderdelen op de praatplaat -bijvoorbeeld de rode appeltjes aan de rechterkant – en bespreek hoe dit op dit moment gaat, of dit goed lukt of juist niet en hoe dat komt.
Andere materialen / praktische hulpmiddelen die binnen dit project zijn ontwikkeld:
KENNISCLIPS
FACTSHEETS
WORKSHOPS
Andere relevante bronnen: