Een verklarende analyse is een voorwaarde voor gezamenlijke besluitvorming over in te zetten hulp, gelijkwaardige samenwerking met jeugdigen en ouders/opvoeders en zorgvuldige onderbouwing van het plan van aanpak dat aansluit bij wensen en behoeften van jeugdigen en gezinnen. Bij het maken van verklarende analyse wordt de samenhang tussen de verschillende onderliggende factoren die (positieve en negatieve) invloed hebben op het gedrag van kinderen en ouders in kaart gebracht. De verklarende analyse verklaart waardoor de problematiek is ontstaan, voortduurt of zelfs verslechtert, en geeft inzicht in de factoren en de omstandigheden die positief gedrag van de jeugdige en haar ouders mogelijk maken.
De invalshoek van de verklarende analyse wordt bepaald door de type probleem die we willen verklaren. Bij vragen, zorgen en dilemma’s rondom het opvoederschap in specifieke opvoedsituaties is het nuttig om hierover een verklarende analyse te maken. In deze mini-tutorial wordt ingegaan op de relatie tussen de invalsoek van de opvoeder en de invalshoek van de jeugdige. De focus ligt hierbij op de interacties tussen de opvoeder en jeugdige die een rol spelen bij het versterken en/of afzwakken van de problematiek. Hoe komt het dat het de opvoeder onvoldoende lukt om een ‘goed genoeg opvoed-omgeving’ te bieden die een kind nodig heeft? Wat maakt het moeilijker (in de omgeving en/of door persoonlijke kwetsbaarheden) en hoe kunnen we daar bij helpen? Maar ook, wat is gunstig/ beschermend: zowel in de persoon van de opvoeder als in de omgeving?
Deze mini-tutorial biedt praktische handvatten om de interacties tussen de opvoeder en jeugdige die een rol spelen bij het versterken en/of afzwakken van de problematiek beter te leren (h)erkennen. Benut de tips en tricks uit de tutorial bij het maken van de gedragen verklarende analyse om de mogelijke interacties samen met jeugdigen en ouders/opvoeders zo concreet mogelijk in kaart te brengen en aannemelijk te verhelderen!