ZonMw subsidie voor verbinding tussen de werkplaatsen en KBL |
29-11-2024 |
De Kenniswerkplaats Jeugd Friesland en collega werkplaatsen in andere regio’s hebben vanuit ZonMw subsidie toegekend gekregen voor project(en), gericht op het ontwikkelen van een gezamenlijke (en door de regio’s gedragen) leeragenda en stevige verbinding (op inhoudelijke thema’s) tussen de Kenniswerkplaatsen onderling en tussen de Kenniswerkplaatsen en de landelijke netwerkorganisatie Kwaliteit en Blijvend Leren (KBL).
Vanuit de binnen de Regionale Kenniswerkplaatsen Jeugd (RKJ’s) opgebouwde expertise, kennis en het netwerk dat wij vormen met onze regionale partners zullen wij in samenwerking met de landelijke netwerkorganisatie Kwaliteit en Blijvend Leren (KBL) een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een inhoudelijke leeragenda. We richten ons enerzijds op de inventarisatie (vanuit verschillende perspectieven), bundeling en nadere concretisering van actuele thema’s, behoeftes en specifieke vraagstukken die in de regio’s de prioriteit verdienen, en anderzijds op het bovenregionaal en landelijk bundelen van vraagstukken en gezamenlijk optrekken in het prioriteren en aanpakken hiervan. De beoogde verbinding tussen RKJ’s en KBL draagt bij aan het doorbreken van versnippering in leervragen en daaraan gekoppelde activiteiten/ veranderinitiatieven. Tevens wordt gezamenlijk toegewerkt naar een infrastructuur, die praktijk en beleid ondersteund bij het benutten, borgen en op hoger plan tillen van kennis, als ook bij het samen leren en zorgvuldig onderbouwen van besluiten en keuzes.
In januari – februari 2025 inventariseren we in in een aantal verdiepende dialoogsessies met onze partners in de regio (ervaringsdeskundige jongeren en ouders, professionals, beleidsmakers, onderzoekers en opleiders) waar de behoefte ligt als het gaat om duurzaam borgen van kwaliteit en blijvend leren en verbeteren. Hoe zorgen we voor het vergroten en versterken van vakmanschap van zowel hulpverlening als beleid en wat hebben de verschillende stakeholders concreet nodig om bestaande kennis succesvol te kunnen toepassen in de praktijk. Tijdens deze regionale dialoogsessies vormen de geleerde lessen van de afgelopen jaren het vertrekpunt om samen de koers voor de toekomst te bepalen. De opbrengsten benutten we tijdens de landelijke dialoogsessies met collega RKJ’s en KBL.
Zodoende geven we het gezamenlijk en overstijgend leren een belangrijke stimulans, waarbij zowel regionale als landelijke partners de krachten bundelen omtrent gezamenlijke leeragenda en de daarin gespecificeerde opgaven. Dat draagt bij aan constructieve en systematische samenwerking tussen de verschillende stakeholders (regionaal en landelijk) en maakt de kans groter dat er gezamenlijk gewerkt wordt aan gedeelde – en dus relevante – vraagstukken en oplossingsrichtingen.
MEER WETEN?
Voor vragen neem contact op met Alona Labun (coördinator Kenniswerkplaats Jeugd Friesland, labun.a@jeugdhulpfriesland.nl).